To "φανταστικό" Google Wave και οι σκέψεις μου πάνω σε αυτό.

Πολύ κουβέντα γίνεται πάνω στο νέο Google Wave που Θα παρουσιαστεί σε μερικούς μήνες και ήδη σκορπά ρίγη συγκίνησης. To θεωρούν ήδη την εξέλιξη των επικοινωνιών και ειδικά του email, καθώς έχει την δυνατότητα να φτιάχνεις ουσιαστικά ομάδες επικοινωνίας σε ένα html πλαίσιο όπου εκει εχεις τις δυνατότητες της άμεσης εγγραφής μυνημάτων και της μεταφερσιμότητας σε διάφορες λειτουργικές πλατφόρμες καθώς είναι βασισμένη σε html. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα προσθήκης σε blog καθώς και η άμεση μεταφορά εγγράφων και εικόνων.

What is a wave?

A wave is equal parts conversation and document. People can communicate and work together with richly formatted text, photos, videos, maps, and more.
Το άγιο δισκοπότηρο της επικοινωνίας κατ εμε σηκώνει μπολικη κουβέντα και οι δικές μου παρατηρήσεις έχουν να κάνουν κατ αρχήν με την ομοιότητα πλέον των κινήσων της ... microsoft και της google! οσο περίεργο κι αν φαίνεται γνώμη μου έιναι ότι πάνε να ελένξουν τον τρόπο που επικοινωνούμε μεταξύ μας. Κατι σαν αντίπαλο της δημοτικότητας του twitter σε πρωτη φάση και του facebook. Ηδη μιλάμε για το Twave δηλαδή την ενσωμάτωση του twitter και των φίλων εκει σε widget στο Wave. Ομως δεν μου αρέσει καθόλου να το αναλάβει η google και αυτό το κομματι από την στιγμή που ελέγχει ήδη το 90% των αναζητήσεων στο Internet, καθώς θα έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο την πίτας ελέγχου των επικοινωνιών που πραγματιποιούνται στο διαδίκτυο.
Lars: My vision is to have the one communication tool. I want all the use cases to be covered. [Από την συνέντευξη των δημιουργών του google wave]
Από την άλλη είναι και θέμα ασφάλειας: θα μπορει να προστατευθεί ένας χρήστης που εργάζεται εκει μέσα από exploit, τη στιγμή που όλα θα ειναι html? To διαδίκτυο μέχρι τώρα έχει δείξει πως όχι, δεν είναι τρελά ασφαλές.
Οπότε από την μια έχουμε το κερασάκι της ομαδοποίησης των υπηρεσιών που κάνουμε στο ίντερνετ: επικοινωνία, διαμοιρασμό αρχείων, ενσωμάτωση σε σελίδες, group χρηστών και από την άλλη έχουμε πλέον ένα τεράστιο μονοπώλιο! Επίσης την γρήγορη οργάνωση events όπου θα μπορείς να συμμετεχεις και να πετάς ιδέες και να επικοινωνείς με άλλα άτομα εύκολα για το συγκεκριμένο σκοπό. Αρα ίσως οι επόμενοι #griots να ξεκινήσουν από ένα .."Κύμα"!!!!! Επίσης υπάρχει και το θέμα του ελέγχου: ας υποθέσουμε οτι φτιάχνω εγω ενα group για να μοιράζω ταινιες επιπληρωμής και για να είναι κάποιοι σε αυτό το group θα έχουν πληρώσει χρήματα, ποιός θα μπορέσει να κάνει τον έλεγχο σε ένα prive html παράθυρο? θα το επιτρέψουν αυτό οι εταιρείες ή θα έχουμε νέο γύρο διαμάχης γύρω από την κοινωνικοποιηση του διαδικτύου? Θα λειτουργήσει λοιπον και σαν μέσο ανταλλαγής αρχείων?? Επίσης επειδή θα μπεί και στα κινητά καθώς μια mobile html έκδοση εκτός του ότι είναι εύκολο να γίνει απλά με έναν browser, είναι εύκολο να δεχτεί και μετατροπές, άρα πάμε σε μια universal πλατφόρμα επικοινωνίας που θα λειτουργεί και σαν messenger και σαν εργαλείο επικοινωνίας και σαν εργαλείο συνεργασίας ατόμων που θα ανήκουν σε μια ομάδα. Σαφώς έχει μεγάλες προοπτικές αλλά έχω την αμυρδή εντύπωση ότι θα δημιουργηθούν άλλα τόσα θέματα που θα τα δούμε στην πορεία. Από την άλλη σκέφτομαι ότι το Google Friend connect δεν ήταν τυχαίο καθώς το συγκεκριμένο project ετοιμάζεται από το 2004.

Q: How do you integrate with Gmail or other Google services? [από την συνέντευξη των δημιουργών του Google Wave]

Lars: Again, it’s very early for us. When you sign up for Google Wave, it’s your Google account, you’ll have your Google Contacts, etc.

Τρελή φάση επίσης θα έχουν και τα Wave HighJacks!!! Να μπαίνει κάποιος στο ... κύμα σου και να κάνει σερφινγκ κατά πως γουστάρει. Εδώ υπήρχε πρόβλημα στα email όπου ο server έιναι της google, στα κυμάτάκια θα κολλήσουν οι επιτήδειοι? Και για τέλος σκεφτόμουν, αν κάνει ένα απλό linux-base λειτουργικό η google με full google Wave μέσα, θα μπορει να κάνει το hit της εκατονταετίας με συσκευές επικοινωνίας που θα ειναι πανάλαφρες, δεν θα χρειάζονται τρελους επεξεργαστές και θα συνεργαζονται οτιδήποτε με οτιδήποτε π.χ. desktop των 100$ με κινητά των 600$. Πάμε για τρελές αλλαγές? Ισως. Ισως απλά να κοιτάμε σε 5 χρόνια πίσω και να λέμε τι αρχαιολογίες είχαμε. Ισως τα κάθε twitter να ήταν προεόρτια. Ποιός είχε συνειδητοποιήσει ότι η google θα είχε το 90% των αναζητήσεων. Κι αν φτάσει το 90% των λειτουργικών συστημάτων και των συσκευών επικοινωνίας?? Google εναντίον όλων [αλλά με την έξυπνη ιδέα να τα δώσει όλα open source] ΠΡΑΞΗ 1η. Ουδεν κακόν, αμοιγές καλού.

  • Σωστοι οι προβληματισμοι και η ανάλυσή σου.
    Με την εμπειρια σου "βλέπεις" την έκταση του Θεματος εγκαιρα.
    Ωραια, έρχεται ενα μεγάλο κύμα, κι άλλο γλέντι και μην ξεχναμε τον λογαριασμο που ερχεται κι αυτός...
    fOTIS

  • This comment has been removed by the author.